Is een waterbesparende douchekop de moeite waard?

Wanneer je op zoek bent naar methodes om te besparen op energie, dan zijn er diverse mogelijkheden. Je hoeft hiervoor lang niet altijd grote verbouwingen of veranderingen door te voeren. Je begint met een vergelijk energietarieven om de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken. Vervolgens kun je zelf allerlei kleine veranderingen doorvoeren voor een lager energieverbruik. Een van deze mogelijkheden, is een waterbesparende douchekop gebruiken. Is dit de moeite waard?

 

Wat is een waterbesparende douchekop?

Het is heel eenvoudig, met een waterbesparende douchekop bespaar je op de hoeveelheden water die je tijdens het douchen gebruikt. Tevens bespaar je op het gasverbruik. Het is niet vreemd dat een waterbesparende douchekop in Nederland ontzettend populair is. Als je weet dat een normale douchekop ongeveer 20 liter water per minuut gebruikt en een waterbesparende douchekop 6 liter water per minuut, dan is dit zeker de moeite waard. Heb je een vast contract energie waardoor je minder hoeft na te denken over je energieverbruik? Ook dan kan een waterbesparende douchekop behoorlijk bijdragen aan het terugkrijgen van teveel betaalde voorschotten. Gemiddeld genomen, kan ieder gezinslid zo´n 20 m3 per jaar besparen op het douchen met een waterbesparende douchekop.

 

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Als je nog niet bekend bent met een waterbesparende douchekop, dan heb je misschien het idee dat het belabberd douchen wordt? Minder water is natuurlijk minder comfort, is de logische gedachte. Echter, dit is niet het geval bij een goede waterbesparende douchekop. Bij een waterbesparende douchekop is de weerstand veel hoger dan bij normale douchekoppen. De douchekop is dusdanig ontworpen, dat lucht onder hoge druk met water wordt vermengd. Als de waterstraal uit de sproeikop wordt geperst, zet de lucht uit. De watersnelheid wordt verhoogd en er ontstaat vaak een beter comfort dan de waterstroom van een normale douchekop. Wil je dus met comfort douchen? Dan is een waterbesparende douchekop ook aan te raden.

Let op de volumestroomklasse

Ben je iemand die voortdurend een vergelijk energietarieven maakt en is energiebesparing erg belangrijk voor je? Dan moet je letten op de volumestroomklasse van een waterbesparende douchekop. Deze klasse geeft aan hoeveel liter water per minuut de douchekop gebruikt. Een douchekop met klasse Z is het meest voordelig, met slechts 4 tot 7 liter verbruik. Ook klasse A is nog goed te doen met een verbruik van 7 tot 9 liter per minuut. Heb je een klasse C of D douchekop? Deze douchekoppen verbruiken 14 tot wel 22 liter per minuut en dat is erg veel. Je doet er dan goed aan om de douchekop te vervangen door douchekop met een betere volumestroomklasse.