Leem is het bouwmateriaal van de toekomst

Nu ons klimaat verandert en we voor nieuwe uitdagingen komen te staan, moeten we kunnen bouwen op een manier die onze impact op het milieu minimaliseert. Leem is een ecologisch bouwmateriaal dat ons daarbij kan helpen. Maar wat is het materiaal nu precies is leem? En wat kun je er zoal van verwachten? Lees vooral verder om je hier wat verder in te kunnen verdiepen.

Het gebruik van leem in het interieur

Leem is een mengsel van klei, zand en organisch materiaal (zoals ontbonden bladeren). Het is een geweldig alternatief voor cement omdat het minder energie verbruikt bij de productie en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld bakstenen en muurisolatie. Het is ook een goede manier om om te gaan met afvalmateriaal zoals slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties: in plaats van het op stortplaatsen te dumpen of in rivieren te laten wegspoelen, kunnen we er leemstenen van maken!

Een van de meest gebruikte materialen, naast tadelakt

Leemstenen worden gemaakt met behulp van een techniek die “aangestampte aarde” wordt genoemd – wat betekent dat ze met de hand worden gevormd. Het proces omvat het mengen van klei met water tot slurry; dan wordt het in vormen gegoten, net als mortel of beton. Je legt een paar lagen van dit slibmengsel, laat elke laag uitharden voordat je er nog een laag bovenop legt; na enkele dagen (of weken) heb je je nieuwe baksteen! Het is naast tadelakt een erg geliefd materiaal.

Laat je informeren door Eco-bouwmaterialen

Maar als je erover denkt om met leem te gaan bouwen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Ten eerste: Je moet je handen vuil maken! Leem is niet zomaar een stuk grond; het kost tijd om het goed voor te bereiden op het bouwen ermee, en hoewel je misschien leem kunt vinden die al voorbereid is, kost dat meer dan wanneer je het zelf doet. Laat je daarom altijd erg goed informeren door Eco-bouwmaterialen en investeer bijvoorbeeld in stenen en vloerplaten. Je kunt hierdoor binnen de kortste keren aan de slag gaan met een duurzaam project dat bij jou op de agenda staat. Het materiaal is erg gemakkelijk in gebruik en is ook nog eens goed geprijsd. En dat is wel zo handig natuurlijk.